marți, 27 aprilie 2010

„Veşnicia s-a născut la sat!”


În perioada 25-26 martie, Centrul Naţional de Creaţie Populară (CNCP) a găzduit una din manifestările organizate de specialiştii acestei instituţii, Seminarul Republican cu participarea conducătorilor formaţiilor folclorice neprofesioniste cu genericul „Modalităţi de constituire a repertoriului”. La eveniment au fost invitaţi peste 100 de conducători artistici din republică.

Tematica seminarului a generat din tendinţa specialiştilor în domeniul folclorului de a ajuta colegii din teritoriu să depăşească una din problemele majore de care se ciocneşte astăzi un colectiv folcloric, cea care ţine de repertoriu. Au fost abordate şi aspecte care vădesc cultura scenică, acompaniamentul, care de multe ori nu este unul tradiţional, vestimentaţia etc. Prelegerile au fost susţinute de specialiştii CNCP, dar şi de invitaţii Ministerului Culturii, Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Muzeului de Etnografie şi Istorie Naturală. În scopul instruirii conducătorilor formaţiilor folclorice, valorificării repertoriului tradiţional au fost prezentate următoarele comunicări: ,,Gleb Ciaicovschi-Mereşanu, promotor al valorilor culturale”, Svetlana Badrajan, lector superior la AMTAP, doctor în muzicologie;
,,Tehnologii multimedia în valorificarea patrimoniului cultural imaterial”, Mariana Cocieru, şef fond de folclor, CNCP; ,,Activitatea colectivelor folclorice – proces ascendent ori descendent?”; Silvia Zagoreanu, şef secţie folclor, CNCP; „Repertoriul muzical – parte componentă a datinilor şi obiceiurilor populare”, Oleg Volontir, sef secţie, CNCP; ,,Casa părintească – zestrea neamului”, Tatiana Popa, directorul Casei-muzeu din s. Hîrjauca, r-n Călăraşi; „Promovarea portului popular autentic de către formaţiile folclorice”, Iulia Paliţ, sef secţie meşteşuguri populare, CNCP.
„Analiza materialului prezentat în cadrul Atestării colectivelor artistice de amatori, anul 2008, discuţii la temă”, Gheorghe Nicolaescu, specialist muzicolog, CNCP.

Ansamblul Mariei Iliuţ, unul din cele mai bune colective folclorice

Discursurile prezentate în cadrul seminarului au generat o serie de întrebări şi discuţii cu referinţă la activitatea colectivelor folclorice. La dezbateri a fost invitat reprezentantul Ministerului Culturii, Olga Bârlad, Direcţia politici culturale în teritoriu şi cultură scrisă. Împreună cu directorul CNCP, Iustina Scarlat, s-a încercat o prodigioasă conlucrare cu specialiştii din teritoriu, astfel încât aceştea să obţină îndrumările necesare vizând aspectele vulnerabile ale activităţii lor.
Soluţia de asemenea a venit şi în urma prezentării unui program artistic de către ansamblul etnofolcloric „Crenguţă de iederă”de pe lângă Casa de cultură a USM, conducător artistic Maria Iliuţ. Fiind unul din cele mai bune colective folclorice model din ţară, laureat al festivalurilor şi concursurilor naţionale şi internaţionale de folclor, „Crenguţă de iederă” a demonstrat încă o dată afirmaţia marelui poet şi filosof al neamului Lucian Blaga: „Veşnicia s-a născut la sat”. Programul prezentat a îmbinat diverse creaţii din patrimoniul nostru cultural intangibil: cântec de nuntă, însoţit de obiceiul jucatul zestrei, cătănie, dragoste, păstoresc, pascal etc. Blocurile de dans folcloric au uimit prin diversitatea lor: polca de la Soloneţii Noi, hora în două părţi, sârba de la Costiuleni, bătuta flăcăilor, schiţa fetelor etc., generând printre spectatori un suflu viu de hora satului.

Andrei Tamazlâcaru, prezent la spectacol

De asemenea în cadrul spectacolului au fost prezentate secvenţe video din examenele susţinute de studenţii anului III ai facultăţii de arte frumoase, specialitatea conducător de ansamblu folcloric. Obiceiurile inedite, valorificate scenic: „Ieşitul la iarbă verde de Lunea Rusaliilor”, “Curăţitul fântânilor, izvoarelor de Rusalii”, „Sânzienele”, „Maiul femeilor” etc. au susţinut adevărul despre nesecatele comori ale folclorului naţional. Prezent la spectacol a fost şi marele folclorist Andrei Tamazlâcaru, care a remarcat aportul considerabil al „Crenguţei de ieder㔺i al interpretei Maria Iliuţ la valorificarea şi promovarea tradiţiilor noastre folclorice. S-a evidenţiat munca de cercetare a conducătorului şi a membrilor acestui ansamblu vizavi de producţia folclorică. Fiecare reprezentant vine în ansamblu cu ceva de la vatra sa, îmbogăţind astfel repertoriul „Crenguţei de iederă”. Îndrumaţi de dascălul lor, studenţii reuşesc să implimenteze scenic diverse obiceiuri şi tradiţii astfel încît rezultatul final să genereze într-un adevărat spectacol. Din numele colaboratorilor CNCP, le mulţumim mult pentru bunăvoinţa de a prezenta un program artistic model pentru conducătorii formaţiilor folclorice şi le dorim în continuare multă predilecţie şi abnegaţie întru salvgardarea şi revitalizarea tezaurului nostru naţional.

Mariana Cocieru

Niciun comentariu: