duminică, 2 decembrie 2007

,,Crenguţa de Iederă” – Purtători ai valorilor noastre netrecătoare


,,Ce este mai frumos pe lume decît cîntecul popular din inima mamei, altoit cu multă dragoste de tată, desprins din freamăt de codru, întreţinut de murmurul izvorului, care îţi răscoleşte întreaga fiinţă şi te înalţă deasupra vîntului, deasupra norului, deasupra negurii”, spune interpretul de muzică populară Nicolae Palit.
Colectivul etno-folcloric universitar ,,Crenguta de Iederă” este condus de distinsa interpretă de muzică populară, Maria Iliuţ care mai este numită şi ,,privighetoarea din munţii Carpaţi”.
,,Iedera este o plantă verde mereu, atît vara cît şi iarna. Ea este căţărătoare şi suge din copaci, de oriunde. Prin titlul dat ansamblului, am găsit anume ceea ce-i caracterizează pe aceşti tineri frumoşi, care caută să asimileze şi să promoveze tot ce-i frumos” ne spune doamna Maria Iliuţ.
Membrii colectivului folcloric sunt studenţii Universităţii de Stat din Moldova, ei sunt înzestraţi cu harul de a valorifica folclorul nostru moştenit de secole, sunt ambasadorii cîntecului moldovenesc care uneşte sufletele, inimile oamenilor. În sînul acestui minunat colectiv te simţi ca şi în sînul unei familii adevărate.
În componenţa unui număr de 38 de persoane, se prezintă cu un repertoriu bine închegat la orice festival, concurs, constituit din cîntece şi dansuri culese din nordul Moldovei şi Bucovinei.
O performanţă a „Crenguţei de Iederă” ţine de evoluarea strălucită în cadrul Festivalului Folcloric „În grădina cu flori multe”, care s-a desfăşurat la finele lunii iunie în capitala Bucovinei, străvechiul oraş Cernăuţ. Gazdele i-au primit pe artiştii din Chişinău cu toată căldura şi deschiderea ce-i caracterizează pe bucovineni: li s-au organizat plimbări prin oraş, excursii pe locurile eminesciene şi istorice, vizite la renumitele capadopere arhitectonice de importanţă europeană: Teatrul Dramatic-Muzical „Olga Kobâleanska” şi la splendida Reşedinţă a Mitropoliţilor Bucovineni.
Sala cu Orgă a găzduit la data de 4 noiembrie concertul de Gală al Festivalului-Concurs Municipal ,,La onor, la datorie” o trecere în revistă a cîntecelor populare ostăşeşti. Ajuns la cea de-a 11 ediţie, evenimentul cultural a avut acelaş obiectiv, să repună în circuit valori ale folclorului muzical, cîntece ostăşeşti aproape date uitării. După ce au trecut preselecţia juriului la concertul de gala au ajuns 14 colective şi 13 solişti, cu toţii sunt foarte receptivi la valorile stramoşeşti şi anume la acest gen - folclorul ostăşesc, ce exprimă un amalgam de sentimente şi emoţii. Ansamblul ,,Crenguta de Iederă” s-a prezentat la cel mai înalt nivel, obţînînd locul de frunte şi asta mulţumită conducătoarei ansamblului Maria Iliuţ.
Cu repezi paşi se apropie şi sărbătorile de iarnă, deja ansamblul are invitaţie la două concursuri municipale, la data de 20 decembrie va avea loc concursul ,,Tradiţii şi obiceiuri de iarnă” iar pe 24 decembrie Festivalul ,,Aprindeţi luminile”, pîna atunci colectivul se pregăteşte intens pentru ai uimi şi în acest an atît pe spectatori cît şi pe membrii comisiei cu noi perle ale folclorului nostru autentic. Repertoriul de iarnă va fi reprezentat prin colinde, urături şi nu în ultimul rînd dansul cu măşti care au un puternic substrat magic, pierdut de-a lungul timpului, ca de exemplu: dansul moşnegilor, căprele, urşii, ţigăncile şi nu în ultimul rînd dansul căiuţilor.
Foclorul a ajuns să fie ecoul unei culturi autohtone, pierdute azi în mare parte. Cîntecul popular nu are voie să dispară, el trebuie să renască, să existe in inima fiecăruia dintre noi, iar ,,Crenguţa de Iederă” împreună cu Maria Iliuţ au drept scop de a face auzit cîntecul moldovenesc pretutindeni căci precum vinul, aşa şi cu cîntecul popular, cu cît este mai vechi, cu atît el devine mai bun, mai valoros.

Niciun comentariu: