miercuri, 12 martie 2008

,,Crenguţa de Iederă” la sărbătorile de iarnă


Ansamblul etno-folcloric ,,Crenguta de Iederă” al Universităţii de Stat din Chişinău este condus de distinsa interpretă de muzică populară Maria Iliuţ, care mai este numită şi ,,privighetoarea din munţii Carpaţi”.
,,Iedera este o plantă verde mereu, atât vara cât şi iarna. Prin denumirea dată ansamblului, am găsit anume ceea ce-i caracterizează pe aceşti tineri talentaţi, care caută să asimileze şi să promoveze tot ce-i frumos”, ne spune doamna Maria Iliuţ.
Membrii formaţiei folclorice, studenţi ai USM, sunt înzestraţi cu harul de a valorifica folclorul nostru moştenit de secole. Ansamblul are în componenţa sa 38 de persoane, repertoriul acestuia e constituit din cântece şi dansuri culese din nordul Moldovei şi Bucovinei. „Crenguţa de Iederă” a evoluat strălucit în cadrul Festivalului Folcloric „În grădina cu flori multe”, care s-a desfăşurat în capitala Bucovinei, Cernăuţi. Gazdele i-au primit pe artiştii din Chişinău cu multă căldură: li s-au organizat plimbări prin oraş, excursii pe locurile eminesciene şi istorice, la splendida Reşedinţă a Mitropoliţilor Bucovineni.
Formaţia a participat în noiembrie şi la concertul de Gală al Festivalului – Concurs Municipal ,,La onor, la datorie” (ediţia a 11-a), care a avut loc în Sala cu Orgă, fiind o trecere în revistă a cântecelor populare ostăşeşti. Evoluarea ,,Crenguţei de Iederă” a fost apreciată de juriu cu note maxime, ansamblul obţinând Premiul I, şi asta graţie dnei Maria Iliuţ. Cu prilejul sărbătorilor de iarnă, ansamblul va participa la concursul ,,Tradiţii şi obiceiuri de iarnă” (20 decembrie) şi la Festivalul ,,Aprindeţi luminile” (24 decembrie). Colectivul se pregăteşte intens pentru a-i uimi şi în acest an pe spectatori şi pe membrii juriului cu noi perle ale folclorului nostru autentic. Repertoriul de iarnă va include colinde, urături şi dansuri cu măşti care au un substrat magic: dansul moşnegilor, caprele, urşii, ţigăncile şi dansul căiuţilor.
Nicolae Paliţ, un vestit interpret de cântece populare, afirmă: ,,Ce este mai frumos pe lume decât cântecul popular din inima mamei, altoit cu multă dragoste de tată, desprins din freamăt de codru, întreţinut de murmurul izvorului, care îţi răscoleşte întreaga fiinţă şi te înalţă deasupra vântului, deasupra norului, deasupra negurii”.
,,Crenguţa de Iederă” împreună cu Maria Iliuţ au drept scop de a face auzit folclorul nostru muzical pretutindeni, căci precum vinul, aşa şi cântecul popular, cu cât este mai vechi, cu atât devine mai bun, mai valoros.

Un comentariu:

# spunea...

cum te pot contacta?