sâmbătă, 10 noiembrie 2007

PRIVIGHETOAREA DIN MUNŢII CARPAŢI

Maria Iliuţ este o cunoscută interpretă autentică de folclor iar repertotiul ei valoros cu piese de diversă factură reflectă frumuseţea adevarată a cîntecului popular.
Conduce Ansamblul etno-folcloric ,,Crengută de Iederă", membrii fiind studenţii Universităţii de Stat din Moldova.
Toţi o cunosc ca fiind doar interpretă dar mai are un dar dat de Dumnezeu, face minuni cu ,,copii ei,, din ansamblu. De marţi pina joi se adună cu toţii la Casa de Cultură, a USM pentru a face repetiţii şi nu numai, mai au şi ieşiri scenice iar pentru a fi pregătiţi Maria Iliuţ le aduce la cunoştinţă programa: ,,Are o voce inconfundabila, o deschidere sufleteasca şi o bunătate ce o remarca" ne spune Diana Lebedinschi, absolventă a Ansamblului. Este un lector punctual, nu întîrzie nici cu 5 minute, ba din contravine mai devreme decît toţi.
Chipeşă, veselă şi cu o dispoziţie bună începe orele prin a le spune învăţăceilor că ,,astăzi învăţăm ceva nou"...
Cu coada ochiului urmăreşte fiecare student iar unde greşeşte, repede îi face observaţie. Nu ai cum să nu o asculţi, de la ea poţi învăţa foarte multe numai daca ai voinţă.
Este îngăduitoare, răbdătoare cu colectivul, îi place să dăruiască din cunoştinţele sale vaste despre folclorul moldovenesc studenţilor săi, întotdeauna spune ,,ţinuta scenică contează foarte mult", şi la acest capitol este o bună profesionistă.
,,Întotdeauna ne spune, trebuie să fiţi primii, sunteţi cei mai buni, de voi depinde evoluţia şi cum ve-ţi impresiona publicul" ne mărturiseşte membra ansamblului Marica Ungureanu.
Cînd au timp liber pleacă împreuna la odihnă, au amintiri frumoase.
Mulţumită ei, ansamblul a devenit renumit, a ajuns să participe la festivaluri internaţionale cum ar fi: ,,În grădina cu flori multe"(Cernăuţi), ,,Tîrgul de fete"(Alba-Iulia) etc, pe viitor au multe planuri, pe 27 decembrie sunt invitaţi la Vaslui, ca să reprezinte Universitatea de Stat, visul ansamblului este de a face auzit cîntecul molovenesc pretutindeni.
,,Maria Iliuţ se dăruie incontinuu acestui sublim şi mistuitor ,,chin" cu care a împovărat-o Destinul. Are o voce inconfundabilă şi un repertoriu irepetabil, de acasă, o ţinută scenică cultă şi un comportament cotidian demn, o biografie palpitantă şi o iubire nemărginită pentru căntecul popular"(M.Morăraş).

Un comentariu:

Unknown spunea...

Mai întîi aş dori să vă felicit cu sărbătorile de iarnă şi să vă doresc succese mari în ceea ce faceţi şi tot binele din lume. Sunt foarte impresionată de ceea ce faceţi şi mă bucur să-i aud vocea şi consătencei mele Sturza Mariana şi îi urez succese mai departe. MUZICA POPULARĂ este tot ce avem mai scump şi este bine că transmiteţi acest mesaj tuturor.