Ansamblul etnofolcloric “Iedera”, ori de cite ori evolueaza in fata spectatorilor, de fiecare data isi reconfirma prestanta si originalitatea artistica si, bineinteles, titlul onorific de Colectiv Popular, pe care-l detine inca din anul 1992.
Asa s-a intimplat si la finele canicular al lunii iulie, cind “Iedera” (denumirea provenind de la o planta decorativa cu flori de o rara frumusete) “si-a resfirat podoabele” tocmai pina pe Muntele Gaina din Maremuresul Istoric. (O inchipuire sumara despre aceste locuri pline de farmec si maretie din Muntii Apuseni va puteti face privind imaginea din fotografia alaturata).
Vorba e ca aceasta echipa de mari entuziasti, mesageri inflacarati ai tezaurului nostru folcloric, a avut onoarea de a fi invitata la Festivalul International “Tirgul de Fete” de pe muntele Gaina, editia 2002.
Conducatoarea ansamblului, inimoasa si apreciata interpreta de muzica populara, Maria Iliut, inzestrata si cu harul valorificarii zestrei noastre muzicale autohtone, dar si a portului national (mai ales din Nordul Moldovei si Bucovinei) ne-a dat urmatoarele detalii:
– Invitatia am primit-o de la Societatea Culturala “Bucuresti – Chisinau” (cu sediul la Chisinau) care a fost pentru noi o adevarata surpriza si am acceptat-o cu mare bucurie si recunostinta. Dar si responsabilitatea era la fel de mare, deoarece urma sa evoluam alaturi de renumite colective etnofolclorice din Rominia, Ungaria, Bulgaria si Albania. De mentionat ca aceasta grandioasa manifestare populara (la editia curenta au fost prezenti peste 250 mii de spectatori) se desfasoara in fiecare a treia duminica a lunii iulie, cind motii din Muntii Apuseni comemoreaza ziua de nastere a marelui patriot romin, conducator viteaz al unor cete de munteni, care la inceputul secolului XIX luptau pentru independenta tarii si pe care poporul l-a supranumit cu dragoste “Craiul Muntilor”.
Spectacolul s-a desfasurat, fireste, sub cerul liber, avind genericul “Pe munte, in strai de dor”, artistii nostri de la Universitatea prezentindu-se la nivelul cuvenit.
Maria Iliut a mai precizat ca studentilor – artisti de la USM li s-a facut o primire de vis de catre prefectura judetului Alba si personal de catre prefectul de Alba – Iulia avocatul Ioan Rus, acestia vizitind locurile istorice, acoperite de gloria predecesorilor. In mod deosebit i-a impresionat Casa – Muzeu din Lancram, bastina marelui poet si filozof Lucian Blaga, situata doar la citiva kilometri de epicentrul memorabilului eveniment – Muntele Gaina care geografic se afla la confluenta judetelor Alba, Arad, Hunedoara, Cluj si Timisoara.
... A fost o sarbatoare de suflet pentru toti membrii Ansamblului etnofolcloric “Iedera”, care s-au simtit mindri de a fi si ei mesageri ai traditiilor si obiceiurilor stramosesti, intruchipate in cintecul, dansul si portul nostru popular.
Mihai Moraras,redactor-sef/ziarul ,,Universitatea" din 25 septembrie 2007
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu