vineri, 20 mai 2011

De Paşti, Maria Iliuţ a gătit bucatele alături de nora sa!


„Privighetoarea din Carpaţi”, îndrăgita interpretă de muzică populară, Maria Iliuţ, se înţelege de minune cu nora sa, Marina, devenind şi prietene foarte bune. Cele două au făcut împreună meniul cu bucatele care se vor regăsi pe masa de Paşti.

Maria Iliuţ a gătit bucate tradiţionale pentru masa de Înviere, dar fără friptură de miel. Interpreta ne-a spus că în Bucovina, de Paşti, nu se sacrifică mielul. „Friptura de miel lipseşte de Paşti, categoric. Nicio familie nu sacrifică mielul de mic. Bucatele noastre sunt făcute mai mult din porcul care a fost sacrificat de Crăciun. Fiecare gospodină are grijă să-şi facă rezervă de carne şi pentru masa de Paşti. La noi se găteşte tobă de porc, „chişcă” umplută cu hrişcă, aceste feluri de mâncare sunt foarte bune. A doua zi se organizează scrâncioburi, prilej de a se adună laolaltă, de la mic la mare, ca să ciocnească ouă roşii. Se spune că dacă ciocneşti ouă cu persoana dragă, te vei întâlni cu el pe lumea cealaltă”, ne povesteşte Maria Iliuţ.
De când s-a stabilit cu traiul în Chişinău, interpreta obişnuieşte să sărbătorească prima zi de Paşti alături de fini, naşi, iar a doua zi, merge în vizită la rudele din Cernăuţi.
În acest an, interpreta, împreună cu nora sa, Marina, a gătit sărmăluţe, pârjoale, răcituri din cocoşul pe care l-a adus de la ţară şi salate. Din lipsă de timp, Maria Iliuţ ne-a spus că pasca şi cozonacul le-a cumpărat.
Lena NEGRU

Niciun comentariu: